Tuesday, February 21, 2012

reduse, recycle, reuse - SHARING IS CARING


" jom berkongsi idea" 
Bahan yang digunakan adalah daripada surat khabar dibuat seperti paper mache.
Hasil-hasil kreativiti dari guru-guru Sabah dan Selangor dalam menghasilkan Bahan Bantu Mengajar.
ada di antaranya menggunakan bahan terbuang, namun setelah dihasilkan produk, nah lihat, memang hebat. Ini merupakan salah satu panggung boneka yang dikreatifkan. dengan menggunakan batang paip, kain kanvas didirikan sebagai panggung boneka. Wwatak-watak popular dari siri kartun animasi Malaysia yang terkenal iaitu "Upin Ipin" digunakan sebagai boneka akan menyeronokkan kanak-kanak apabila berlaku proses pembelajaran dan pengajaran.


ini juga menarik. Puzzle Bendera Malaysia sesuai untuk aktiviti Tema Negara Saya. Bahan-bahan yang digunakan adalah seperti straw (merah), poloisterin (putih), span (kuning) dan hampas kelapa yang telah digoreng untuk tahan lama (biru).


 alat genderang / percussion (Bonggo) telah dihasilkan begitu menarik sekali. daripada tin dihiasi dengan renda. menarik bukan?

ini ialah KOLAM. biasanya orang-orang India yang meraikan pesta, gemar membuat kolaam ini. di Malaysia, aktiviti membuat Koolam sudah tidak asing lagi bagi semua berbilang bangsa, bahan yang kami gunakan hanyalah biji sagu yang diwarnakan. selain daripada itu bahan seperti beras, barli juga boleh digunakan.

No comments:

Post a Comment